Supradyn drazsé (60x)

Supradyn drazsé (60x) Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
4.339 Ft (4.132 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 573740
Elérhetőség: Raktáron
Gyártó: Bayer
Webáruházunkban a rendelése leadása szünetel, vásárláshoz kérjük látogassa meg új oldalunkat: www.benu.hu/shop

EP kártyára megvásárolható

Menny.:

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Leírás és Paraméterek

Webáruházunkban a rendelése leadása szünetel, vásárláshoz kérjük látogassa meg új oldalunkat: www.benu.hu/shop

1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE

 

Supradyn drazsé

 

 

2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

 

A Supradyn drazsé 12 vitamin és 8 ásványi anyag/nyomelem kombinációja.

 

Vitaminok:

A-vitamin

 

3333 NE

B1-vitamin

Tiamin-nitrát

20 mg

B2-vitamin

Riboflavin

5 mg

B6-vitamin

Piridoxin-hidroklorid

10 mg

B12-vitamin

Cianokobalamin

0,005 mg

C-vitamin

Aszkorbinsav

150 mg

D3-vitamin

Kolekalciferol

500 NE

E-vitamin

α-tokoferol-acetát

10 mg

H-vitamin

Biotin

0,25 mg

Folsav

 

1 mg

Kalcium pantotenát

 

11,6 mg

Nikotinamid

 

50 mg

 

Ásványi anyagok és nyomelemek:

Kalcium

Kalcium-pantotenát és kalcium-foszfát formájában

51,3 mg

Foszfor

Kalcium-foszfát formájában

23,8 mg

Magnézium

Könnyű magnézium-oxid és magnézium-sztearát formájában

21,2 mg

Vas

Vas (II)- szulfát formájában

10,0 mg

Réz

Vízmentes réz-szulfát

formájában

1,0 mg

Cink

Cink-szulfát-monohidrát formájában

0,5 mg

Mangán

Mangán (II)-szulfát -monohidrát formájában

0,5 mg

Molibdén

Nátrium-molibdenát-dihidrát formájában

0,1 mg

 

Segédanyagok: laktóz-monohidrát (7,8 mg drazsénként), szacharóz (306,1 mg drazsénként).

 

A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.

 

 

3. GYÓGYSZERFORMA

 

Drazsé.

Vöröses narancssárga színű, ovális, bikonvex, cukorbevonatú tabletta.

 

 

4. KLINIKAI JELLEMZŐK

 

4.1 Terápiás javallatok

 

Fokozott szükséglet vagy csökkent bevitel okozta általános vitamin- és ásványianyag-hiányos állapotok megelőzésére és kezelésére.

A multivitamin pótlás különösen javasolt az alábbi esetekben:

– növekedés, terhesség, szoptatás, időskor, betegség, lábadozás, krónikus fáradtság, antibiotikum, ill. kemoterápiás kezelés,

– fogyókúra és evészavarok, fizikai igénybevétel, alkohol abúzus, dohányzás, gyomor-bél rendellenességek.

 

4.2 Adagolás és alkalmazás
 

Felnőtteknek és 12 éven felüli gyermekeknek: naponta 1 drazsé bő folyadékkal bevéve étkezés közben.


4.3 Ellenjavallatok


 

§ a készítmény hatóanyagaival vagy bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység

§ fennálló A- vagy D-hypervitaminosis

§ hypercalcaemia

§ súlyos hypercalciuria

§ veseelégtelenség

§ egyidejű retinoid kezelés

§ réz és/vagy vas anyagcsere zavar (pl. Wilson kór)


4.4 Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések


Az ajánlott adagot nem szabad túllépni, mert a készítmény egyes alkotórészeinek nagyon nagy mennyisége (pl. A vitamin, D vitamin, vas és réz) az egészségre káros lehet.

 

Más gyógyszer, vitamin, illetve multivitamin készítménnyel való együtt adását előzze meg orvosi konzultáció. Különösen a K vitamin antagonistát és/vagy más antikoagulánst szedők esetében szükséges az orvosi konzultáció a készítmény alkalmazása előtt.

 

A Supradyn drazsé 7,8 mg laktózt tartalmaz. Ritkán előforduló, örökletes galaktóz intoleranciában, Lapp laktázhiányban vagy glükóz-galaktóz malabszorpcióban a készítmény nem szedhető.

 

A Supradyn drazsé 306,1 mg szacharózt tartalmaz, amely megfelel 1 g kristálycukornak. A készítményt alkalmazhatják cukorbetegek az ajánlott adagolásban (1g kristálycukor egyenértékű 0,1 g kenyér egységgel). Ritkán előforduló, örökletes fruktóz intoleranciában, glükóz-galaktóz malabszorpcióban vagy szacharáz-izomaltáz hiányban a készítmény nem szedhető.


4.5 Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók
 

Az ajánlott adagban nem várhatók speciális interakciók. Sokfajta potenciális kölcsönhatást írtak le az irodalomban, amikor a készítményben lévő hatóanyagok önmagukban kerülnek bevitelre.

 

Az E vitamin tartalmú készítményeket óvatosan kell alkalmazni azoknál a betegeknél, akik antikoagulánst, vagy thrombocyta aggregációt gátló készítményt szednek.

 

Azok a betegek, akik más gyógyszereket szednek vagy orvosi gondozás alatt állnak, beszéljék meg kezelőorvosukkal a készítmény alkalmazását.


4.6 Terhesség és szoptatás
 

A Supradyn drazsé a javasolt adagban szedhető terhesség és szoptatás alatt, de az ajánlott napi adagot nem szabad túllépni.

 

A napi 10 000 NE-nél nagyobb A-vitamin első trimeszterben történő bevitele a magzatra teratogén hatást gyakorolhat. Ezért a Supradyn alkalmazása mellett nem szedhető más A vitamin, vagy annak szintetikus izomerjei (izotretinoin és etretinát), sem béta-karotint tartalmazó készítmények, mert ez utóbbi anyagok nagy adagja káros lehet a magzatra. A folyamatos D vitamin túladagolás káros lehet a magzatra, újszülöttre. Ezt figyelembe kell venni, amikor az újszülött D vitamin pótlást kap.


4.7 A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
 

Nem észleltek ilyen hatást.


4.8 Nemkívánatos hatások, mellékhatások
 

Javasolt adagolás megtartásánál nem várható. Ritkán gastrointestinális tünetek (pl. hasi diszkomfort, constipatio, hányás, hasmenés és hányinger) jelentkezhet. Igen ritkán túlérzékenységi reakciót okozhat. Ennek tünetei: csalánkiütés, arcduzzanat, zihálás, bőrpír, kiütés, hólyagok és sokk. Amennyiben allergiás reakció jelentkezik, a kezelést abba kell hagyni, és orvosi segítség szükséges.

A készítmény riboflavin tartalma miatt a vizelet erős sárga színűvé válhat, vastartalma a székletet feketére festheti.


4.9 Túladagolás


A megadott adagolással a Supradyn drazséban lévő vitamin- és ásványianyag adagoknál túladagolás veszélye nem áll fenn. Ha az ajánlott adag többszörösét szedi a beteg, fennáll annak a veszélye, hogy túl sok A- vagy D-vitamin kerül a szervezetbe.

 

Majdnem minden túladagolás összefügg a készítmény más vitamin- vagy multivitamin-készítménnyel történő egyidejű szedésével. Akut vagy hosszútávú túladagolás A és D hypervitaminosist, hypercalcaemiát, vas és réz toxikus tüneteket okozhat.

 

Az akut túladagolás nem specifikus tünetei: hirtelen fejfájás, zavartság, gastrointestinális tünetek, mint székrekedés, hasmenés, hányinger, hányás.

Amennyiben ilyen tünetek jelentkeznek, a kezelést abba kell hagyni és orvosi konzultáció szükséges.


 

5. FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK
 

5.1 Farmakodinámiás tulajdonságok

 

Farmakoterápiás csoport: Multivitaminok és ásványi anyagok kombinációi.

ATC-kód: A11A A03

 

A Supradyn olyan multivitamin készítmény, amely 12 vitamin és 8 ásványianyag, illetve nyomelem kombinációját tartalmazza. A vitamin-mennyiségeket az Európa Tanács és az USA Nemzeti Kutatási Tanács által javasolt RDA (ajánlott napi bevitel) alapján határozták meg.

 

A vitaminok létfontosságú anyagok. Nélkülözhetetlenek a szénhidrátok-, az energia-, a lipidek-, a nukleinsavak és a fehérjék metabolizmusában, valamint az aminosavak, a kollagén és a neurotranszmitterek szintéziséhez.

 

Amellett, hogy a vitaminok a szervezet alapvető metabolikus folyamataiban vesznek részt, szerepük van a metabolikus folyamatok szabályozásában és koordinálásában.

 

A vitaminok nélkülözhetetlenek a csontok növekedéséhez, a sebgyógyuláshoz, az érrendszer integritásához, a mikroszómális gyógyszer-metabolizmushoz és detoxifikációhoz, az immunműködéshez, a fejlődés és differenciálódás stb. során.

 

Az akut vitaminhiány ismert következményein kívül egyre több adat bizonyítja a megfelelő vitamin ellátottság szerepét a betegségek megelőzésében és az egészség és a fizikai-, szellemi teljesítőképesség fenntartásában.

 

Az ásványi anyagok, nyomelemek szintén létfontosságú anyagok. Sokféle élettani szerepük van: katalizálnak számos enzimatikus reakciót, strukturális alkotórészei az enzimeknek, hormonoknak, neuropeptideknek és hormon receptoroknak, több ponton részt vesznek a metabolizmusban, ingerület átvitelben, a csontok és a fogak felépítésében stb.

 

Vitaminhiány számos helyzetben felléphet:

Megnövekedett szükségletek következtében: fiziológiás állapotok (növekedés, terhesség, szoptatás, időskor, lábadozás, fáradtság) pathológiás állapotok (antibiotikus és más gyógyszeres kezelés) vagy életmódok (fizikai igénybevétel, alkohol vagy egyéb gyógyszerfogyasztás, dohányzás vagy egyéb káros anyag expozíció).

 

Csökkent bevitel vagy felszívódás következtében: fogyókúra vagy egyéb kiegyensúlyozatlan diéta, evészavarok, betegségek, időskor, gyomor,-bélrendszer megbetegedései).

Ezekben az állapotokban a vitaminhiányt ritkán okozza csak egy vitamin önállóan. Ezen kívül legtöbbször az ásványi anyag és nyomelem bevitel sem kielégítő. Az ásványi anyagok és nyomelemek gyakorlatilag szintén nélkülözhetetlenek sok vitaminfüggő folyamatban és bizonyos élettani struktúrák felépítéséhez.

 

A Supradyn multivitamin készítményt többszörös vitamin- és ásványianyaghiány megelőzésére és kezelésére fejlesztették ki.


5.2 Farmakokinetikai tulajdonságok


Az emberi egészség egyebek között függ a vitaminok, ásványi anyagok folyamatos felvételétől. A felszívódásukat, elosztásukat, metabolizmusukat, kiürülésüket fiziológiás mechanizmusok tartják fenn.

 

A Supradyn drazsé eloszlik a gastrointestinális traktusban így jó biohasznosulás feltételezhető.

Nem készültek speciális vizsgálatok a Supradyn drazséval, de az összetevők farmakokinetikai tulajdonságai jól dokumentáltak.

 


5.3 A preklinikai biztonságossági vizsgálatok eredményei
 

Nem készültek speciális vizsgálatok a Supradyn drazséval, de az összetevők preklinikai biztonsága jól dokumentált.

 


6. GYÓGYSZERÉSZETI JELLEMZŐK
 

6.1 Segédanyagok felsorolása

 

Mag: szacharóz, laktóz-monohidrát, magnézium-sztearát, mannit, kroszpovidon, povidon K 90, mikrokristályos cellulóz.

Drazsé bevonat: hígan folyó paraffin, szilárd paraffin, „Canthaxanthin 10% CWS/S”(E 161) (aszkorbil-palmitát, zselatin, szacharóz, kukoricamagolaj, kukoricakeményítő, α-tokoferol), titán dioxid, porlasztva szárított arabmézga, rizskeményítő, talkum, szacharóz.

6.2 Inkompatibilitások
 

Nem ismeretesek.

6.3 Felhasználhatósági időtartam
 

2 év.
 


6.4 Különleges tárolási előírások
 

Legfeljebb 25 °C-on, hőtől védve tárolandó.

A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

 


6.5 Csomagolás típusa és kiszerelése
 

30 db, ill. 60 db drazsé átlátszó PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

6.6 A megsemmisítésre vonatkozó különleges óvintézkedések és egyéb a készítmény kezelésével kapcsolatos információk
 

Nincsenek különleges előírások.

 

Megjegyzés: hatáserősségi jelzés nincs

Osztályozás: I. csoport

Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN).

 

 

7. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA
 

Bayer Hungária Kft.

1123 Budapest,

Alkotás u. 50.

 

 

8. A FORGALOMBAHOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA

 

OGYI-T-9251/01-02

 

 

9. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY ELSŐ KIADÁSÁNAK/ MEGÚJÍTÁSÁNAK DÁTUMA

 

2004. március 16. / 2009. november 6.

 

 

10. A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA

 

2010. január 8.

 

Gyártók
EP kártya termékek

Alacsony árak

Gyors szállítás

Biztonságos

Folyamatosan bővülő termékkínálat

Kényelmes

Mobilon is elérhető

OTP Bankkártyás fizetés