Rennie cukormentes rágótabletta (24x)

Rennie cukormentes rágótabletta (24x) Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
1.009 Ft (961 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 108206
Elérhetőség: Raktáron
Gyártó: Bayer

EP kártyára megvásárolható 
Menny.:

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Leírás és Paraméterek
 

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára
 

 
 

Rennie cukormentes rágótabletta
 

 
 

kalcium karbonát, magnézium karbonát
 

 
 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
 

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékotatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.
 

    •  

  Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
   

 •   

    •  

  További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
   

 •   

    •  

  Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
   

 •   •  

  Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
   

 •   

 
 

A betegtájékoztató tartalma:
 

    1.  

  Milyen típusú gyógyszer a Rennie cukormentes rágótabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
   

 2.   3.  

  Tudnivalók a Rennie cukormentes rágótabletta szedése előtt
   

 4.   5.  

  Hogyan kell szedni a Rennie cukormentes rágótablettát?
   

 6.   7.  

  Lehetséges mellékhatások
   

 8.   9.  

  Hogyan kell a Rennie cukormentes rágótablettát tárolni?
   

 10.   11.  

  A csomagolás tartalma és egyéb információk
   

 12.   

 
 

 
 

1. Milyen típusú gyógyszer a Rennie cukormentes rágótabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 

 
 

A Rennie cukormentes rágótabletta gyomorsavkötő gyógyszer, hatóanyagai semlegesítik a gyomorban a gyomorsavat. A készítmény gyorsan enyhíti a gyomorsav-túltermelődés okozta tüneteket, így a gyomorégést, savas felböfögést, emésztési zavarokat, terhességi emésztési zavarokat, a teltségérzetet vagy nehéz érzetet a gyomorban, valamint a puffadást.
 

 
 

 
 

2. Tudnivalók a Rennie cukormentes rágótabletta szedése előtt
 

 
 

Ne szedje a Rennie cukormentes rágótablettát
 

    •  

  ha allergiás a hatóanyagokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
   

 •   

    •  

  ha magas a vér kalcium szintje vagy olyan betegségben szenved, amely eredményezheti a vér kalcium szintjének növekedését,
   

 •   •  

  ha vesekövei vannak,
   

 •   

    •  

  ha súlyos vesebetegségben szenved,
   

 •   •  

  ha alacsony a vér foszfát szintje.
   

 •   

 
 

Figyelmeztetések és óvintézkedések
 

A Rennie cukormentes rágótabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
 

 
 

A Rennie cukormentes rágótabletta hosszantartó alkalmazását kerülni kell. Nem szabad az ajánlott adagnál többet bevenni és ha a tünetek hét nap után is fennállnak, vagy csak részlegesen szűnnek meg, további orvosi kivizsgálás javasolt, mert a többi gyomorsavkötőhöz hasonlóan, a készítmény szedése elfedheti a fennálló, súlyosabb betegségek tüneteit.
 

 
 

Beszélje meg a készítmény alkalmazását kezelőorvosával, gyógyszerészével, ha Önnek veseproblémái vannak, ha Önnél több szervet érintő gyulladásos betegséget (szarkoidózist) diagnosztizáltak vagy ha súlyos és/vagy krónikus gyomor-bélrendszeri tünete, betegsége van (pl. székrekedése van, aranyér problémákkal küzd).
 

Ha Ön hiperkalciúriában szenved, vagyis túl magas vizeletének kalcium tartalma, ne szedje a Rennie cukormentes rágótablettát.
 

A Rennie cukormentes rágótabletta alkalmazása befolyásolhatja egyes laboratóriumi vizsgálatok eredményeit.
 

 
 

Gyermekek és serdülők
 

A Rennie cukormentes rágótabletta biztonságosságát és hatásosságát 12 év alatti gyermekek esetében nem igazolták, ezért alkalmazása ezen korosztályban nem ajánlott.
 

 
 

Egyéb gyógyszerek és a Rennie cukormentes rágótabletta
 

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
 

 
 

Amennyiben antibiotikumot (pl. tetraciklinek, kinolonok), szívglikozidokat (pl. digoxin, digitoxin), levotiroxint, eltrombopagot vagy más receptre kapható készítményt (pl. fluoridokat, vastartalmú készítményeket vagy foszfátokat) szed, beszélje meg kezelőorvosával a Rennie cukormentes rágótabletta szedését, mivel az befolyásolhatja más gyógyszerek hatását.
 

 
 

Amennyiben tiazid tartalmú diuretikumot, azaz vizelethajtót szed, beszéljen kezelőorvosával a Rennie cukormentes rágótabletta alkalmazása előtt, mivel orvosa esetleg szükségesnek tarthatja a vér kalcium szintjének ellenőrzését.
 

 
 

Az alkalmazott gyógyszerek maximális hatásának elérése érdekében a Rennie cukormentes rágótabletta bevétele a többi gyógyszer bevétele után 1 2 órával történjen.
 

 
 

A Rennie cukormentes rágótabletta egyidejű bevétele étellel és itallal
 

A többi kalcium tartalmú savkötő készítményhez hasonlóan a Rennie cukormentes rágótabletta alkalmazása során is tartózkodni kell a nagy mennyiségű tej és tejtermék fogyasztásától.
 

 
 

Terhesség és szoptatás
 

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
 

 
 

A Rennie cukormentes rágótabletta szedhető terhesség alatt az előírt adagban, de a hosszantartó alkalmazás és a magas dózisok kerülendők. A Rennie cukormentes rágótabletta szedhető szoptatás ideje alatt, az előírt adagban.
 

 
 

A Rennie cukormentes rágótabletta jelentős mennyiségű kalciummal egészíti ki a táplálékkal bevitt kalcium mennyiségét. Ezért a terhes nőknek szigorúan be kell tartani a Rennie cukormentes rágótabletta maximálisan javasolt napi mennyiségét, és kerülni kell nagy mennyiségű tej (1 liter tej akár 1,2 g kalciumot is tartalmaz), tejtermék és egyéb kalcium tartalmú termékek egyidejű fogyasztását.
 

 
 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre
 

Nem várható, hogy a Rennie cukormentes rágótabletta szedése befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
 

 
 

A Rennie cukormentes rágótabletta szorbitot tartalmaz
 

1 db Rennie cukormentes rágótabletta 400 mg szorbitot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni a gyógyszert.
 

 
 

3. Hogyan kell szedni a Rennie cukormentes rágótablettát?
 

 
 

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 

 
 

Felnőtteknek és 12 év feletti gyermekeknek: 1 vagy 2 tablettát javasolt elrágni vagy elszopogatni, lehetőleg étkezés után 1 órával illetve lefekvés előtt 1 órával. Ettől eltérő időszakban gyomorégés és savtúltengés esetén további 1 vagy 2 rágótabletta alkalmazható.
 

 
 

11 tablettánál ne vegyen be többet 24 órán belül! Ha tünetei 7 napnál tovább fennállnak, keresse fel kezelőorvosát, hogy kizárja a tünetei mögött rejlő súlyosabb betegség lehetőségét. A tartós alkalmazást kerülje!
 

 
 

Ha az előírtnál több Rennie cukormentes rágótablettát vett be
 

Igyon sok vizet, és beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. A túladagolás tünetei lehetnek: hányinger, hányás, székrekedés és rendellenes izomgyengeség.
 

 
 

Ha elfelejtette bevenni a Rennie cukormentes rágótablettát
 

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!
 

 
 

 
 

4. Lehetséges mellékhatások
 

 
 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
 

 
 

Nagyon ritkán a készítmény összetevői által kiváltott túlérzékenységi reakcióról számoltak be, pl. bőrkiütések, csalánkiütés, angioödéma (a kezek, lábak, szemhéjak, ajkak, vagy a nemi szervek allergiás duzzanata) és súlyos túlérzékenységi reakció (anafilaxiás sokk). Amennyiben ilyen tüneteket észlel, azonnal hagyja abba a kezelést és forduljon orvoshoz.
 

 
 

Hosszú időn át, magas dózisban történő alkalmazás esetén a vér kalcium és magnézium szintje emelkedhet, különösen vesebetegek esetén. Ez hányingert, hányást, székrekedést és izomgyengeséget okozhat. Amennyiben ilyen tüneteket tapasztal, azonnal hagyja abba a kezelést és forduljon orvoshoz.
 

 
 

Előfordulhat hányinger, hányás, kellemetlen hasi érzés, hasmenés és izomgyengeség.
 

 
 

A Rennie cukormentes rágótabletta és a tej vagy tejtermékek hosszú ideig történő együttes alkalmazása tej-alkáli szindrómához vezethet, mely magas vér kalcium szinttel jár. A tej-alkáli szindróma tünetei lehetnek az ízérzés hiánya, kalcium lerakódások a szövetekben, gyengeség, fejfájás és emelkedett salakanyag szint a vérben.
 

 
 

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
 

 
 

 
 

5. Hogyan kell a Rennie cukormentes rágótablettát tárolni
 

 
 

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
 

 
 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
 

 
 

A buborékcsomagoláson/ dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh/Felhasználható) után ne alkalmazza a Rennie cukormentes rágótablettát. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
 

 
 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 

 
 

 
 

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
 

 
 

Mit tartalmaz a Rennie cukormentes rágótabletta
 

A készítmény hatóanyagai: 680 mg kalcium karbonát, amely 272 mg elemi kalciumnak felel meg és 80 mg nehéz, bázisos magnézium karbonát rágótablettánként.
 

 
 

Egyéb összetevők: szorbit, talkum, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, burgonyakeményítő, magnézium-sztearát, hígan folyó paraffin, szacharin-nátrium, fodormenta aroma (mentaolaj, maltodextrin, arabmézga, szilícium-dioxid).
 

 
 

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
 

 
 

Krémfehér színű, homorú felületű, négyszög alakú, mindkét oldalán mélybenyomású mélynyomású, „RENNIE” jelzéssel ellátott, fodormenta illatú rágótabletta.
 

 
 

Tabletták színtelen, átlátszó PVC//alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.
 

6 tabletta PVC//alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.
 

2x6 tabletta PVC//alumínium buborékcsomagolásban és dobozban
 

4x6 tabletta PVC//alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.
 

3 x 2 x 6 tabletta PVC//alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.
 

8 x 2 x 6 tabletta PVC//alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.
 

 
 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó
 

 
 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja
 

Bayer Hungária Kft.
 

Budapest, Alkotás u. 50.
 

Magyarország
 

 
 

Gyártó
 

Bayer Sante Familiale
 

33, rue de l’Industrie F-74240, Gaillard
 

Franciaország
 

 
 

OGYI-T-5036/06 (6 db)
 

OGYI-T-5036/07 (12 db)
 

OGYI-T-5036/08 (24 db)
 

OGYI-T-5036/09 (36 db)
 

OGYI-T-5036/10 (96 db)
 

 
 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2012. július
  

  

Gyártók
EP kártya termékek

Alacsony árak

Gyors szállítás

Biztonságos

Folyamatosan bővülő termékkínálat

Kényelmes

Mobilon is elérhető

OTP Bankkártyás fizetés