Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000mg pezsgőtabletta (10x)

Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000mg pezsgőtabletta (10x) Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
1.009 Ft
908 Ft (865 Ft + ÁFA)
Megtakarítás: 101 Ft
Cikkszám: 235895
Elérhetőség: Raktáron
Gyártó: Sandoz

EP kártyára megvásárolható 
Menny.:

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Leírás és Paraméterek

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA
 

 
 

 
 

Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta
 

Aszkorbinsav, kalcium-karbonát és kalcium-laktát-glükonát
 

 
 

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz!
 

   
 • Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

 •  
 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet!

 •  
 • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez!

 •  
 • Sürgősen forduljon orvosához, ha tünetei 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak!

 •  
 • Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét!

 •   

 
 

 
 

A betegtájékoztató tartalma:
 

1.  Milyen típusú gyógyszer a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 

2.  Tudnivalók a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta alkalmazása előtt
 

3.  Hogyan kell szedni a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtablettát?
 

4.  Lehetséges mellékhatások
 

5.  Hogyan kell a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtablettát tárolni?
 

6.  További információk
 

 
 

 
 

   
 1. Milyen típusú gyógyszer a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 2.   

 
 

A Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta kalciumpótlás és C-vitamin (aszkorbinsav) hiány kezelése javallt.
 
 

A kalcium és C-vitamin (aszkorbinsav) hiány oka lehet a nem kielégítő táplálkozás, vagy előfordulhat fokozott kalcium és aszkorbinsav igény következtében.
 

 
 

A kalcium a szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag; főként a csontokban található. A kalcium fontos szerepet játszik a szervezet életműködéseiben. Hiányában többek között romlik az idegek, izmok, és a szív működése, a véralvadás hatékonysága. Ezenkívül sok hormon hatását is a kalcium közvetíti. A normális életműködések biztosításához kalciumnak megfelelő koncentrációban kell jelen lennie a megfelelő szövetekben.
 

 
 

Az aszkorbinsav szervezetünk élettani folyamatainak fenntartásában nélkülözhetetlen. Szabályozza a sejtek szénhidrát-, zsír- és fehérje anyagcseréjét, elősegíti a vörösvérsejtek érését, részt vesz a mellékvese-kéreghormon képzésben, elősegíti a sebgyógyulást, normál kötőszövetet biztosít, növeli a szervezet ellenálló erejét a fertőző betegségekkel szemben.
 

Hiánybetegsége a skorbut, mely fokozott fáradtsággal, bőr alatti vérzésekkel, ingadozó vérnyomással és rendszertelen szívveréssel járó állapot. A vérzések különösen a szőrtüszők, a fogíny és a körmök alatt figyelhetők meg. Ilyen szélsőséges hiányállapot ritkán fordul elő. A hiányállapot kezdeti stádiumát, a C-vitamin hipovitaminózist észleljük inkább pl. foghús-vérzésként, ami a C-vitaminban bő táplálkozásra megszűnik. Nehéz fizikai munkát végzők, terhes és szoptató anyák, gyermekek és idős korúak C-vitamin igénye nagyobb, mint a napi átlagos szükséglet (ez felnőtteknek napi 60‑100 mg). Tavasszal ennél is több szükséges.
 

Egészséges ember számára a természetes C-vitamin jobb, mint a szintetikus, azonban az alábbi állapotokban, ill. betegségeknél mesterséges vitaminpótlás válhat szükségessé:
 

   
 • égési sérülések, alkoholbetegség, daganatos betegségek, AIDS, tartósan alacsony hőmérsékletnek kitett szervezet, hosszantartó lázas állapot, művesekezelésre szorulók, pajzsmirigy-túlműködés, fertőző betegségekben a szervezet ellenállásának fokozása, a gyomor-bél rendszer megbetegedései (pl. tartós hasmenés, gyomor-, ill. vékonybél műtét); dohányzás, állandó stressz, sebészeti beavatkozások, sérülések, TBC.

 •  
 • Az átlagostól eltérő étkezési elvek tartásánál (pl.: nagyon szélsőségesen korlátozó étrend) a napi vitamin- szükséglet nem mindig biztosított. Vitaminpótlás szükséges lehet olyan egyéneknél is, akik nagyon gyorsan és radikálisan fogytak le, illetve egyoldalúan táplálkoznak, így nem megfelelő a tápanyag- és vitamin-bevitelük.

 •   

A pezsgőtabletta elegendő C-vitamint biztosít a napi szükséglet kielégítéséhez fokozott tápanyagigény esetén is.
 

 
 

   
 1. Tudnivalók a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg PEZSGŐtabletta alkalmazása előtt

 2.   

 
 

Ne szedje a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtablettát,
 

 
 

   
 • ha allergiás (túlérzékeny a hatóanyagokra vagy a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta egyéb összetevőjére (az összetevőket a 6. pontban találja meg),

 •  
 • ha a vér kalcium tartalma túl magas (hiperkalcémia),

 •  
 • ha a vizeletben ürülő kalcium mennyiség nagyon magas (hiperkalciúria),

 •  
 • ha veseműködése jelentősen károsodott (súlyos veseelégtelenség) vagy vesekőbetegség áll fenn,

 •  
 • ha vasraktározási zavarban szenved (ún. talasszémia, hemokromatózis)

 •   

 
 

Tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét, ha az előbb felsoroltak közül valamelyik eset vonatkozik Önre és ilyenkor ne szedje a pezsgőtablettát!
 

 
 

A Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható,
 

   
 • ha vizeletének kalcium tartalma a szokásosnál magasabb (hiperkalciúria),

 •  
 • ha veseműködése enyhén, illetve közepes mértékben csökkent,

 •  
 • ha korábban bármikor vesekőképződést állapítottak meg, vagy vizeletében vesekövet ürített.

 •   

Ezek az állapotok orvosi vizsgálatot követően mutathatóak ki.
 

 
 

Figyelmeztetések:
 

   
 • vizeletében ürülő kalcium mennyiségét időnként ellenőrizni kell,

 •  
 • illetve a húgyutakban képződő kövek keletkezésének megelőzése céljából sok folyadékot kell fogyasztania.

 •  
 • ha Ön ún. glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz enzimhiányban szenved (a vörösvértestek festékanyagának öröklött zavara), a C-vitamin magas adagban történő alkalmazásakor (napi 4 g), egyedi esetekben erős ún. hemodialízisről (a vörösvértestek feloldódása) számoltak be.

 •   

 
 

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
 

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
 

 
 

A Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta szedése mellett más készítményt csak kezelőorvosa tudtával szedhet. A pezsgőtablettával egyidőben szedett bizonyos gyógyszerek módosíthatják (ronthatják, vagy túlzott mértékben felerősíthetik) egymás hatását. Ez a gyógyszertárban vény nélkül kapható egyéb gyógyszerekre (pl. fájdalomcsillapítókra, szalicilát származékokra, hashajtókra) is vonatkozik.
 

 
 

A készítmény alkalmazásának idején a nagy adagú D-vitamin szedését el kell kerülni. A pezsgőtabletta D-vitaminnal együtt csak orvosi utasításra alkalmazható.
 

 
 

A kalcium csökkentheti az egyidejűleg alkalmazott más gyógyszerek felszívódását (pl. etidronát, fenitoin, kinolonok, tetraciklinek, fluorid készítmények). Várjon legalább három órát a pezsgőtabletta és más gyógyszerei bevétele között!
 

 
 

A kalcium és D-vitamin együttes nagy adagban való alkalmazása csökkentheti a verapamilra vagy a hasonló gyógyszerekre adott reakciót (szabálytalan szívverés, mellkasi fájdalom, vagy magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek).
 

 
 

Digitálisz (szívgyógyszerek) típusú gyógyszerekkel kezelt betegek esetében a nagy adagú kalcium növelheti a szabálytalan szívverés kockázatát.
 

 
 

Néhány vizelethajtó gyógyszer csökkentheti a kalcium vizeletben történő kiválasztását, ezáltal megemelheti a vér kalcium-szintjét.
 

 
 

Nagy adag C-vitamin a vizelet savanyítása révén az egyidejűleg alkalmazott savas jellegű gyógyszerek kiürülését gátolja, míg a bázikus jellegű gyógyszerek kiürülését fokozza.
 

 
 

Nagyon nagy dózisú (10 g) napi aszkorbinsav bevételénél az alvadásgátló szerek (kumarin- és indándion-származékok) felszívódásának csökkenéséről számoltak be.
 

 
 

Diszulfirám hatóanyagú gyógyszer és aszkorbinsav egyidejű alkalmazásakor szintén gyógyszerkölcsönhatással lehet számolni.
 

 
 

Deferoxamin és aszkorbinsav egyidejű adásakor a szövetek vas-érzékenysége fokozódik.
 

 
 

Mivel szedése megváltoztathatja az oxidáción-redukción alapuló laboratóriumi vizsgálati eredményeket, szedését néhány nappal a laboratóriumi vizsgálat előtt abba kell hagyni.
 

 
 

Nagy adag aszkorbinsav a cukorbetegségben szenvedő betegek vizeletcukor-meghatározását zavarhatja, vizeletcukor meghatározás esetén kérjük, tájékoztassa orvosát, hogy ezt a gyógyszert is szedi!
 

 
 

Allergiás tünetek pl. bőrkiütés jelentkezésekor a tabletta szedését abba kell hagyni és erről a kezelőorvost tájékoztatni kell.
 

 
 

A Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal
 

A bélből felszívódó kalcium mennyiségét egyes ételek egyidejű fogyasztása (pl. spenót, rebarbara, korpa és gabonapelyhek) csökkenthetik.
 

 
 

Terhesség, szoptatás
 

A kalcium-szedéssel kapcsolatos vizsgálatok eredményei nem utaltak arra, hogy a magzatkárosító kockázat megnövekedne.

Bár a kalcium pótlás hatására több kalcium választódhat ki az anyatejben,  de ennek következtében nemkívánatos hatások a csecsemőben nem alakulnak ki.
 

 
 

Állatkísérletek ezidáig nem igazoltak a C-vitaminnal összefüggő magzatkárosító hatást. A C-vitamin terhes nőknek az ajánlott adagban (100 mg/nap) biztonságos. Azonban terhességben nem javasolt a szükségletet jóval meghaladó mennyiségű (1000 mg/nap feletti adagban) C-vitamin fogyasztása. Egy vizsgálatban kimutatták, hogy terhes nőknek a második trimesztertől a szülésig adott 1000 mg/nap
 

C-vitamin adag mellett fokozódott az alacsony (< 2,5 kg) születési testtömeg kockázata.
A C-vitamin kiválasztódik az anyatejbe. Szoptatás alatt a C-vitamin szükséglet fokozottabb, de az ajánlott 100 mg/nap adagnál nagyobb mennyiségben történő pótlás nem javasolt.
 

 
 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
 

Nem befolyásolja hátrányosan az ezekhez szükséges képességeket.
 

 
 

 
 

Fontos információ a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta egyes összetevőiről
 

Cukorbetegség, alacsony nátrium tartalmú diéta:
 

Cukorbetegség esetén figyelembe kell venni, hogy a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta 2 g cukrot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
 

Alacsony nátrium diétán lévő betegek esetében a pezsgőtabletta nátrium tartalmát (0,27 g/tabletta) is figyelembe kell venni.
 

 
 

 
 

3.         Hogyan kell szedni a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtablettát?
 

 
 

A pezsgőtablettát 1 pohár vízben feloldva kell bevenni.
 

 
 

Szokásos adagja felnőtteknek, napi ½, legfeljebb 1 pezsgőtabletta.
 

 
 

Ha az előírtnál több Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtablettát vett be
 

Rövid idő alatt bevett nagy adag következtében bekövetkezett túladagolásról soha nem számoltak be. Valószínű, hogy ez enyhe gyomor-és bélpanaszokat okozhat. Értesítse kezelőorvosát, ha véletlenül D-vitamin kezelés idején a pezsgőtablettából a szükségesnél többet vett be!
 

 
 

Ha elfelejtette bevenni a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtablettát
 

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
 

A soron következő előírt időpontban folytassa a pezsgőtabletta szedését!
 

 
 

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát, vagy gyógyszerészét!
 

 
 

 
 

4.         Lehetséges mellékhatások
 

 
 

Mint minden gyógyszer, így a Calcium-Sandoz+ Vitamin C 1000 mg pezsgőtablettának is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
 

 
 

A mellékhatások felsorolása az alábbi gyakorisági beosztást követi:
 

Nagyon gyakori (≥1/10):                    100 kezelt betegből legalább 10-nél előfordul.
 

Gyakori (≥1/100 - <1/10):                  100 betegből 1-10-nél fordul elő.
 

Nem gyakori (≥1/1000 - <1/100):       1000 betegből 1-10-nél fordul elő.
 

Ritka (≥1/10 000 - <1/1000):              10 000 betegből 1-10-nél fordul elő.
 

Nagyon ritka (<1/10 000):               100 000 betegből kevesebb, mint 10-nél fordul elő, ide értve az   egyedi eseteket és az ismeretlen gyakoriságú eseteket is.
 

Nem gyakori:
 

- magas kalcium szint a vérben, illetve a vizeletben
 

 
 

Ritka:
 

- túlérzékenység, pl. kiütés, viszketés, csalánkiütés
 

- puffadás, hasmenés, bélgázképződés, székrekedés, hányinger, hányás, hasi fájdalom, gyomorgörcs
 

 
 

Nagyon ritka, gyakorisága nem ismert:
 

- kiterjedt allergiás reakciók (ún. anafilaxia, arc, nyelv, nyak területén vizenyő, ödéma)
 

- Hosszú ideig nagy adagban szedett Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta, arra hajlamos emberek esetén a húgyutakban kő képződését segítheti elő.
 

- bőrpír, bőrvörösség
 

 
 

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
 

 
 

 
 

 
 

5.         HOGYAN KELL a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtablettát TÁROLNI?
 

 
 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
 

 
 

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
 

 
 

A pezsgőtabletták kivétele után gondosan zárja vissza a doboz tetejét!
 

Legfeljebb 25 ºC-on, az eredeti csomagolásban tárolandó. A tubust szorosan zárva kell tartani.
 

 
 

 
 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
 

 
 

Mit tartalmaz a Calcium-Sandoz+ Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta
 

   
 • A készítmény hatóanyagai: 1 g aszkorbinsav, 0,327 g kalcium-karbonát, 1 g kalcium-laktát-glükonát pezsgőtablettánként.

 •  
 • Egyéb összetevők: keserű aroma por PO430/02, citrom aroma por P05.51, szacharin-nátrium, β-karotin 1%, makrogol 4000, nátrium-hidrogén-karbonát, vízmentes citromsav, szacharóz.

 •   

 
 

Milyen a Calcium-Sandoz+ Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
 

Korong alakú, lapos, metszett élű, rózsaszín, narancs színű porózus felületű, citromillatú pezsgőtabletták.
 

10 pezsgőtabletta, nedvességmegkötő anyaggal kombinált, garanciazáras fehér kupakkal lezárt polipropilén tubusban, dobozban
 

 
 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja
 

Sandoz Hungária Kft. 1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
 

 
 

Gyártó:
 

Novartis Hungária Kft., 1114 Budapest, Bartók Béla út 43–47., Magyarország
 

 
 

Salutas Pharma GmbH
 

Otto-von-Guericke-Allee1., D-39179 Barleben, Németország (iroda)
 

Dieselstrasse 5.,D-70839, Gerlingen, Németország (gyártás helye)
 

 
 

Famar Orleans
 

5, Avenue de Concyr, F-45071 Orléans La Source Cedex 02, Franciaország
 

 
 

Amennyiben a gyógyszerrel kapcsolatban kérdése van, keresse fel kezelőorvosát, vagy a gyógyszerészt!
 

 
 

OGYI-T-5255/01
 

 
 

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2012. január 

Gyártók
EP kártya termékek

Alacsony árak

Gyors szállítás

Biztonságos

Folyamatosan bővülő termékkínálat

Kényelmes

Mobilon is elérhető

OTP Bankkártyás fizetés